İi. Beslenmenin önemi
III. Değişik beslenme türleri
IV. Sıhhatli bir rejim iyi mi yenilir
V. Muayyen esenlik koşulları için beslenme
VI. Bir bütçede sıhhatli beslenme için ipuçları
Vii. Münteşir beslenme mitleri
VIII. Kayıtlı bir diyetisyen iyi mi bulunur
İx. Sıhhatli beslenme için kitabiyat
Umumi Sorular
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Beslenme | organizmaların yemek elde etme ma kullanma dönemi |
Besin | Vücuda beslenme elde eden maddeler |
Refah | Fizyolojik, zihinsel ma toplumsal refah durumu |
Gökkuşağı | Işığın kırılmasıyla üretilen bir tüs spektrumu |
Spektrum | Bir takım kıymet yahut mahiyet |
İi. Beslenmenin önemi
Beslenme umumi sağlığımız ma refahımız için gereklidir. Bizlere fonksiyon görmemiz ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlar, büyümemize ma gelişmemize destek sağlar ma bizi hastalıktan korur. Sıhhatli bir rejim, bedenimize muntazam emek harcaması ihtiyaç duyulan gıdaları elde eden bir rejimdir. Işte gıda maddeleri karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ma mineralleri ihtiva eder.
Karbonhidratlar vücudumuzun anne enerji deposudur. Yemek, makarna, düğü ma yerelması benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar. Proteinler dokuları düzyazı geçmek ma yapmak için gereklidir. Ten, balık, in hayvanları, fasulye ma fındık benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar. Yağlar dahi vücudumuz için gereklidir, sadece endazeli olarak tüketilmelidir. Yağ, tereyağı ma avokado benzer biçimde yiyeceklerde bulunurlar. Vitaminler ma mineraller muhtelif gövde fonksiyonları için gereklidir. Meyvelerde, sebzelerde ma kepekli tahıllarda bulunurlar.
Sıhhatli bir rejim yiyecek, sıhhatli bir kilogram korumamıza, ruh hastalığı, felç, tür 2 diyabet ma birtakım kanser türleri benzer biçimde kronik rahatsızlık riskimizi azaltmamıza ma umumi sağlığımızı ma refahımızı iyileştirmemize destek muhtemelen.
III. Değişik beslenme türleri
Gelişigüzel biri sağlığınıza değişik faydalar sağlayabilen birnice değişik beslenme türü vardır. Maruzat münteşir beslenme türlerinden bazıları şunlardır:
- Karbonhidratlar
- Proteinler
- Yağlar
- Vitamin
- Mineraller
Gelişigüzel bir gıda türü vücudunuzda mühim bir gösteriş oynar ma diyetinizde seçkin birinden yeterince aldığınızdan güvenilir bulunmak önemlidir. Değişik beslenme türleri ma sağlığınıza iyi mi yarar sağlayabilecekleri ile alakalı daha çok data için lütfen aşağıdaki kaynakları görüşme edin:
IV. Sıhhatli bir rejim iyi mi yenilir
Sıhhatli bir rejim, vücudunuza muntazam emek harcaması için ihtiyaç duyulan gıdaları elde eden bir rejimdir. Işte gıda maddeleri karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ma mineralleri ihtiva eder.
İhtiyacınız olan gıdaları almanızı sağlamanın maruzat pekiyi yolu, bütün besin gruplarından muhtelif yiyecekler yemektir. Aşağıdaki ipuçları sıhhatli bir rejim oluşturmanıza destek muhtemelen:
- Bolca sonuç ma göveri yiyin. Meyveler ma sebzeler vitamin, metal ma tel ile doludur.
- Ince tahıllar üstünden anda tahıllar seçin. Kepekli tahıllar, yedikten sonrasında kendinizi anda ma mutlu hissetmenize destek olabilecek pekiyi bir tel deposudur.
- Doymuş ma trans yağ alımınızı sınırlayın. Işte yağlar ruh hastalığı ma felç riskinizi artırabilir.
- Kıvılcım protein kaynaklarını seçin. Balık, tavuk ma fasulye benzer biçimde ince protein kaynakları, oldukca artık doymuş yağ tüketmeden ihtiyacınız olan proteini elde etmenin pekiyi bir yoludur.
- Eklenen şekerhastalığı alımınızı sınırlayın. Eklenen şekerler, yersiz kalorilerin mühim bir deposudur.
- Bolca akarsu içerek nemlendirin.
Sıhhatli bir diyetin iyi mi yiyeceği ile alakalı daha çok data için doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle konuşun.
V. Muayyen esenlik koşulları için beslenme
Değişik esenlik koşullarına haiz insanların beslenme gereksinimleri, spesifik duruma asılı olarak değişmiş olur. Örnek olarak, diyabetli kişilerin karbonhidrat alımlarına ilgi etmeleri gerekirken, böbrek hastalığı olan kişilerin protein alımlarını sınırlamaları icap eder. Genel hatlarıyla, kronik esenlik durumları olan insanoğlu, bireysel gereksinimlerini karşılayan kişiselleştirilmiş bir beslenme planı geliştirmek için doktorlarıyla yahut kayıtlı bir diyetisyenle beraber çalışmalıdır.
Muayyen esenlik koşullarına haiz insanoğlu için beslenme ile alakalı endişelerin birtakım örnekleri:
- Diyabet: Diyabetli kişilerin sıhhatli bir rejim yiyip tertipli talim yaparak dem şekeri seviyelerini denetim etmeleri icap eder. Ek olarak şekerhastalığı ma mamul karbonhidrat bakımından yüce yemeklerden bile kaçınmalıdırlar.
- Duygu Hastalığı: Duygu hastalığı olan insanların doymuş yağ ma kolesterol bakımından az bir rejim yemeleri icap eder. Ek olarak sodyum alımlarını sınırlamalı ma şekerhastalığı abartma etmelidirler.
- Böbrek hastalığı: Böbrek hastalığı olan kişilerin protein alımını sınırlamaları ma fosfor ma potasyum bakımından yüce besinlerden kaçınmaları icap eder.
- Kanser: Kanserli kişilerin kalori ma protein bakımından yüce bir rejim yemeleri gerekebilir. Ek olarak, rejimlerinden alamadıkları gıdaları telafi geçmek için takviyeler almaları gerekebilir.
Kronik bir esenlik durumunuz var ise, rejiminizin durumunuzu yönetmenize iyi mi destek olabileceği ile alakalı doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle temasetmek önemlidir.
VI. Bir bütçede sıhhatli beslenme için ipuçları
Bütçede sıhhatli bir rejim yiyecek mümkündür, sadece birazcık planlama ma gayret gerektirir. İşte başlamanıza destek olacak az emare:
- Sezonda sonuç ma göveri satın karşı. Henüz ehven olacaklar ma henüz pekiyi keyfi olacaklar.
- Bey ma kupon arayın.
- Bayır yiyecek adına evde yiyecek pişirin.
- Aşhane yahut otomattan satın ahzetmek adına günortası yemeğinizi paketleyin.
- Ehven malzemeler kullanan sıhhatli tarifler arayın.
Işte ipuçlarını izlem ederek, bankayı kırmadan sıhhatli bir rejim yiyebilirsiniz.
Vii. Münteşir beslenme mitleri
İnsanları yarım seçimler oluşturmaya yönlendirebilecek birnice münteşir beslenme efsanesi vardır. İşte gerçeklerle beraber maruzat münteşir efsanelerden bazıları:
-
Efsaneleşmiş: Adale düzyazı geçmek için oldukca artık protein yemelisiniz.
Reel: Protein adale düzyazı geçmek için mühim olsa dahi, oldukca artık yemenize gerek kalmamıştır. Yaklaşık bir ferdin günde gövde ağırlığı kilogramı başına bir tek ortalama 0.8 gram proteine ihtiyacı vardır.
-
Efsaneleşmiş: Yağ yiyecek seni şişmanlatır.
Reel: Bütün yağlar değer yaratılmaz. Doymuş ma trans yağlar benzer biçimde birtakım yağlar sağlıksızdır ma ruh hastalığı riskinizi artırabilir. Aynı zamanda, tekli doymamış ma hayli doymamış yağlar benzer biçimde öteki yağlar sağlıklıdır ma aslına bakarsak zayıflamanıza destek muhtemelen.
-
Efsaneleşmiş: Karbonhidrat yiyip kilogram veremezsiniz.
Reel: Doğru karbonhidrat türlerini seçtiğiniz sürece karbonhidrat yiyebilir ma kilogram verebilirsiniz. Kepekli tahıllar, meyveler ma sebzeler benzer biçimde karmaşa karbonhidratlar sağlıklıdır ma anda hissetmenize destek muhtemelen.
-
Efsaneleşmiş: Günde sekiz testi akarsu içmeniz gerekiyor.
Reel: Gelişigüzel gündüz içmeniz ihtiyaç duyulan akarsu miktarı bireysel ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Akarsu ihtiyacınız olan şeyleri etkileyen birtakım faktörler içinde yaşınızı, etkinlik seviyenizi ma ikliminizi ihtiva eder.
-
Efsaneleşmiş: Greyfurt yiyecek zayıflamanıza destek muhtemelen.
Reel: Greyfurt yemenin zayıflamanıza destek olabileceği iddiasını destekleyen ilmi bir delil yoktur.
-
Efsaneleşmiş: Zayıflamaya çalışıyorsan itimil yiyemezsin.
Reel: Zayıflamaya çalışıyorsanız itidalli bir çikolatanın tadını çıkarabilirsiniz. Bir tek kakaoda henüz yüce ma şekerde henüz az sağmal çikolatadan henüz az olan bitter itimil seçtiğinizden güvenilir olun.
Beslenmenin karmaşa bir mevzu bulunduğunu ma her insana uyan birinci bir yaklaşım olmadığını anımsamak önemlidir. Beslenme ile alakalı data edinmenin maruzat pekiyi yolu, doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle konuşmaktır.
Kayıtlı bir diyetisyen iyi mi bulunur
Kayıtlı bir diyetisyen (RD) arıyorsanız, sizin için doğru olan birini sağlamak için yapabileceğiniz az mevcut.
- Doktorunuzdan yahut birincil hizmet sağlayıcısınızdan öneri isteyin.
- Amerikan Diyetetik Derneği’nin (ADA) bir Dietitian® veritabanı bulun.
- Yöresel hastaneniz yahut üniversitenizle iletişime geçin.
- Arkadaşlardan yahut ailenizden tavsiyeler için isteyin.
Dar potansiyel diyetisyen bulduktan sonrasında, bir önce danışım planlamak için onlarla iletişime geçebilirsiniz. Işte danışma esnasında esenlik hedeflerinizi ma ihtiyacınız olan şeyleri tartışabilirsiniz ma diyetisyen sizin için müsait olup olmadığını belirlemenize destek muhtemelen.
Kayıtlı bir diyetisiyle gitmek sağlığınızı ma refahınızı kaldırmak için mükemmel bir erkân muhtemelen. RDS beslenme uzmanlarıdır ma hedeflerinize ulaşmanıza destek olacak diyetinizde sıhhatli değişimler yapmanıza destek muhtemelen.
İx. Sıhhatli beslenme için kitabiyat
Sıhhatli beslenme ile alakalı daha çok data için kullanabileceğiniz birtakım kitabiyat alttadır:
Yöresel esenlik departmanınızdan, bakkalınızdan yahut kütüphanenizden sıhhatli beslenme ile alakalı dahi faydalı bilgiler bile bulabilirsiniz.
S: Değişik gıda türleri nedir?
C: Şeş anne gıda türü vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ma akarsu. Gelişigüzel gıda türü vücudunuzda değişik bir gösteriş oynar. Karbonhidratlar enerji sağlar, proteinler dokular oluşturur ma onarır, yağlar vitaminlerin emiliminde enerji sağlar ma destek sağlar, vitaminler muhtelif bedensel fonksiyonlara destek sağlar, mineraller sümük sağlığına ma öteki gövde fonksiyonlarına destek sağlar ma akarsu hayat için gereklidir.
S: Gelişigüzel gündüz hangi büyüklüğünde yemem gerekiyor?
C: Gelişigüzel gündüz yemeniz ihtiyaç duyulan seçkin gıda miktarı yaşınıza, cinsiyetinize, etkinlik seviyenize ma öteki faktörlere bağlıdır. Amerikalılar için rejim yönergeleri jurnal gıda alımı için tavsiyeler sunmaktadır.
S: Sıhhatli bir rejim yiyecek için birtakım ipuçları nedir?
C: İşte sıhhatli bir rejim yiyecek için birtakım ipuçları:
- Bütün besin gruplarından muhtelif yiyecekler yiyin.
- Ince tahıllar üstünden anda tahıllar seçin.
- Doymuş ma trans yağlar benzer biçimde yarım yağları sınırlayın.
- Kıvılcım protein kaynaklarını seçin.
- Bolca sonuç ma göveri yiyin.
- Eklenen şekeri sınırlayın.
- Bolca akarsu bağırsak.
0 Yorum